Ультразвукова діагностика допомагає виявити або виключити порушення чи патології органів малого таза. Вона абсолютно безболісна та безпечна. Її проводять усім: вагітним жінкам, новонародженим, чоловікам (сечовий міхур). Таке дослідження дає змогу побачити стан органів, виявити патологічні утвори, а тому пропустити будь-яке відхилення від норми чи невірно пояснити його практично неможливо. Жінкам доцільно проходити УЗД органів малого таза раз на рік задля профілактики, проте всім без винятку вона не призначається. Її рекомендують за наявності болей в нижній частині живота, попереку та спині, безпричинній кровотечі, дискомфорті під час сечовиділення, нетриманні чи неможливості випорожнення. УЗД малого таза проводиться, якщо наявні підозри щодо запалення чи новоутворення, для визначення вагітності та контролю за нею, за підозри захворювання молочної залози.

Ультразвукова діагностика органів малого таза досліджує яєчники, матку, сечовий міхур, а також виявляє вагітність на ранніх строках. Таке дослідження призначається тоді, коли потрібно визначити причину хвороби, коли необхідні додаткові дані про стан здоров’я жінки. Проте лікар не завжди детально розповідає, як підготуватися до УЗД малого таза. Також трапляються випадки, коли й сама пацієнтка не до кінця розуміє пояснення або ж забуває деякі деталі через хвилювання на консультації, тому ми вирішили нагадати про них.

Підготовка до ультразвукової діагностики малого таза залежно від типу дослідження

З різновидом ультразвукової діагностики органів малого таза визначається лікар. У цьому випадку може бути два різновиди дослідження:

  • трансабдомінальне;
  • трансвагінальне.

Залежно від того, яким способом будуть проводити діагностику, визначаються особливості підготовки до неї. Якщо за кілька днів до процедури відбулося рентгенодослідження з використанням барію, то її краще відкласти. Ця контрастна речовина може впливати на результат діагностики. Також потрібно повідомити лікаря, якщо маєте алергію на латекс.

Трансабдомінальна УЗД проводиться через стінку живота. Під час процедури жінка лежить на спині. За необхідності потрібно буде перевернутися на бік. Підготовка до трансабдомінальної діагностики не потребує надзусиль. Лише в деяких випадках лікар може попросити дотримуватися дієти. За кілька днів до процедури потрібно відмовитися від газованих напоїв, бобових, сирих овочів та фруктів, молочних продуктів, жирного м’яса, виробів із дріжджового тіста та чорного хліба. Краще часто вживати їжу в невеликій кількості. Трансабдомінальна ультразвукова діагностика проводиться з наповненим сечовим міхуром. Тобто за певний час до неї потрібно випити приблизно 1 літр води.

Трансвагінальна УЗД малого таза якоїсь спеціальної підготовки не передбачає. Жінці достатньо за добу до процедури утриматися від вживання продуктів, які спричиняють газоутворення. Бажано (але необов’язково) не їсти за 4–5 годин до дослідження. Доцільніше приділити увагу гігієні зовнішніх статевих органів. Сечовий міхур має бути порожнім під час процедури. Трансвагінальна ультразвукова діагностика проводиться за допомогою датчика, який вводиться в піхву. Вона допомагає більш ретельно дослідити органи малого таза. За потреби може супроводжуватися також і трансабдомінальним оглядом.

Зауважте: якщо після трансвагінального дослідження потрібно сходити в туалет, зробіть це. Перерва між різними типами огляду дозволена.

Перед УЗД органів малого таза не варто приймати ліки на власний розсуд. Навіть сорбент пити без відома лікаря не можна. Доцільно мати із собою результати попереднього дослідження та інформацію про діагноз.

Найкращий час для проведення УЗД органів малого таза

Наступне питання стосується того, коли краще робити УЗД малого таза. Однозначної відповіді на нього немає, тому що воно інформативне завжди. Усе залежить від того, що потрібно побачити. Аби було простіше, нагадаємо, що менструальний цикл складається з двох фаз, розділених овуляцією (виходом яйцеклітини). Перша фаза рахується від менструації до початку овуляції. У цей період краще видно порожнину матки, можна правильніше оцінити стан яєчників та оваріальний резерв. Перед самою овуляцією найкращий час для визначення стану шийки матки, зрозуміти, наприклад, чи є поліпи цервікального каналу.

Друга фаза менструального циклу триває від овуляції до початку наступної менструації. У цей період краще оцінювати товщину ендометрію. Його показники важливі для планування вагітності. Зараз можна виключити наявність синехій у порожнині матки. Тоді ж підтверджується сам факт овуляції, якщо у яєчнику міститься жовте тіло.

Визначитися з часом, коли варто проводити ультразвукову діагностику малого таза допоможуть і скарги на стан здоров’я. Отже, в першу фазу циклу доцільніше йти, якщо спостерігаються:

  • кров’янисті виділення в період між менструаціями;
  • занадто рясні або ж нерегулярні менструації;
  • значні болі під час менструації;
  • сильний дискомфорт під час статевого акту;
  • проблеми із настанням вагітності.

Ближче до настання менструації — найбільш вдалий час для планування вагітності. У цей період краще зробити ультразвукове дослідження, якщо були попередньо проведені певні медичні маніпуляції, які могли спричинити появу «спайок» (синехій). Також, якщо тест на вагітність є позитивним, а затримка менструації триває більш як тиждень. Показаннями до проведення маніпуляції є й попередні позаматкові вагітності.

Аби оцінити стан міометрію (наявність міоми, наприклад), можна приходити на огляд до лікаря в будь-який час. Проведення УЗД малого таза в різні фази місячного циклу необхідне для оцінювання динаміки розвитку захворювання та контролю ефективності лікувальних заходів.

Ультразвукова діагностика органів малого таза проводиться також й під час вагітності. Перше дослідження — це генетична процедура, друге — скринінгова, третє — з доплерівським дослідженням кровотоку. Вони є обов’язковими та проводяться для всіх без винятку. За потреби кількість таких процедур збільшують. Нагадаємо, що вони абсолютно безпечні, і їх можна проводити стільки, скільки потрібно, без обмежень. До речі, стать дитини можна дізнатися, починаючи з 16 тижня, а після 26-го — навіть розгледіти риси обличчя. Проте головне завдання ультразвукової діагностики під час вагітності — це все ж таки визначення того, чи нормально розвивається малюк.

Ми — експерти в проведенні УЗД органів малого таза

Чому варто для проведення ультразвукової діагностики органів малого таза обрати саме наш медичний центр? Бо точність та інформативність цієї процедури залежить від двох чинників: кваліфікації лікаря та рівня обладнання. Тому УЗД такого типу краще проходити в таких спеціалізованих клініках, як наша. Медики, які працюють у нас, мають достатньо практичного досвіду, аби не пропустити найменших відхилень від норми. Також для більш точного встановлення діагнозу можуть проводитися додаткові маніпуляції. Ну, а щодо апаратів, які використовуються для досліджень, то вони є найсучаснішими, тому дають точний результат.

Записатися на ультразвукову діагностику органів малого таза та дізнатися ціну послуги можна на сайті та за номерами, вказаними на ньому.