Цистит у жінок

За даними офіційної статистики, на жаль, кожна четверта жінка в нашій країні хоча б раз у житті стикається з симптомами такого захворювання, як цистит. А кожна десята представниця прекрасної статі страждає на хронічну форму подібної хвороби. При цьому, чоловіки хворіють на цистит значно рідше. Пояснюється це особливостями будови чоловічого сечового міхура, що значно ускладнює проникнення інфекції в нього. Що це за хвороба така, які її основні причини виникнення, симптоми та способи лікування? Спробуємо розібратися далі.

Отже, цистит у жінок – це одне з найпоширеніших захворювань сечовидільної системи, пов’язане із запальними процесами в слизовій сечового міхура, ознаки якого можуть проявлятися у жінок в будь-якому віці. Тому і молоді дівчата, і представниці поважного віку завжди мають бути напоготові, щоб вчасно відреагувати на перші тривожні дзвіночки від організму. Виходячи з цього, кожній жінці замість того, щоб використовувати народні методи лікування циститу, необхідно знайти досвідченого та вправного спеціаліста, який не лише зможе надати їй вичерпну консультацію, але й допоможе позбутися симптомів запалення сечового міхура, призначивши їй дієве лікування. Звернувшись в «Центр здоров’я родини» у Львові, де працюють висококваліфіковані фахівці, ви можете розраховувати на професійний підхід та ефективне лікування циститу у жінок. Оскільки наші спеціалісти перш ніж призначати ліки пацієнту проводять бактеріальний посів його сечі та інші діагностичні процедури. Завдяки цьому їм вдається обрати найбільш ефективні препарати, здатні боротися з конкретним збудником.

Цистит у жінок: основні симптоми та ознаки

 

Як вже зазначалося, цистит досить часто зустрічається у жінок. Але добре одне: він має характерні та яскраво виражені симптоми, які дозволяють одразу поставити правильний діагноз. Отже, основними ознаками запалення жіночого сечового міхура є наступні:

  • часті позиви до сечовипускання – іноді хвора відвідує туалет декілька разів на годину;
  • відчуття наповненості сечового міхура навіть після його спорожнення;
  • різкий запах сечі та її помутніння, час від часу поява в ній домішок крові;
  • хворобливі відчуття внизу живота в момент спорожнення сечового міхура;
  • під час поширення інфекції, в тому числі на верхні відділи сечовивідної системи, можливі болі в області попереку та нирок.

В разі виявлення будь-яких з вищеперерахованих симптомів циститу необхідно терміново звернутися в «Центр здоров’я родини» у Львові за консультацією до лікаря. Зволікати тут не можна, адже подібна інфекція не лише грізна, але й підступна – її симптоми часто дуже схожі на ознаки інших захворювань, тому не варто лікувати цистит вдома, краще відправитись до профільного спеціаліста.

Основні види циститу у жінок

 

Залежно від характеру перебігу хвороби розрізняють такі види циститу у жінок:

  • гострий: разом з описаними вище симптомами гострий цистит дає субфебрильну температуру та загальне недомагання. Крім того, свідченням того, що запалення сечового міхура перейшло у гостру фазу, є поява тиску внизу живота та ріжучі болі в момент сечовипускання. І якщо вчасно не звернутися до лікаря і не почати своєчасне лікування, то гострий цистит може перейти в хронічну форму, спричинивши численні ускладнення;
  • хронічний цистит: він характеризується тим, що запалення прогресує і переходить із слизової і підслизової оболонки на м’язовий шар сечового міхура. Діагностика хронічної форми циститу у жінок ускладнюється тим, що всі ті ознаки, які були раніше яскраво виражені, стають «змазаними». Саме тому, лікар, підозрюючи хронічне запалення сечового міхура, повинен орієнтуватися на дані анамнезу, на результати макро- і мікроскопії сечі, бактеріологічного дослідження та цистоскопії. Не менш важливим в момент діагностики хронічного циститу є паралельне гінекологічне обстеження пацієнта.

Головне в момент виявлення як гострої, так і хронічної форми циститу, – своєчасне його діагностування та лікування, провести яке можна в «Центрі здоров’я родини» у Львові.

Як та чим лікувати цистит у жінок

 

Гострий цистит у жінок лікується потужними антибіотиками та протизапальними препаратами. А при сильних болях можуть призначатися навіть анестетики. При цьому прогноз зцілення хворих дуже оптимістичний, і в більшості випадків лікар дозволяє пацієнтові проводити лікування вдома, за умови дотримання всіх його рекомендацій.

Однак деякі жінки нехтують необхідністю своєчасно звернутися до спеціаліста, в результаті чого їх хвороба розвивається і здобуває хронічний характер. Така форма жіночого циститу лікується лише в умовах стаціонару.

Причини виникнення циститу у жінок

 

Що стосується основних причин, які можуть спровокувати виникнення циститу у жінок, до них належать такі:

  • переохолодження: представницям прекрасної статі достатньо 15 хвилин посидіти на холодній поверхні, і запалення сечового міхура забезпечено;
  • сидячий спосіб життя, який викликає застійні процеси в організмі;
  • проблеми з кишківником та запори;
  • неправильне харчування: велика кількість гострих та смажених страв у раціоні;
  • хронічний стрес та дефіцит відпочинку (сну);
  • порушення правил особистої гігієни: несвоєчасна заміна гігієнічних прокладок і тампонів;
  • хронічні гінекологічні захворювання та хвороби, що передаються статевим шляхом.

Як бачимо, ці причини банальні, тому найкращий спосіб уникнути запалення сечового міхура – профілактика.