Позаматковою називають таку вагітність, за якої прикріплення заплідненого яйця з певних причин відбувається поза межами матки. Це явище є небезпечною гінекологічною патологією. За відсутності негайної медичної допомоги позаматкова вагітність характеризується високою ймовірністю розвитку важких ускладнень. Може зустрічатися у жінок зі збереженими репродуктивними функціями у будь-якому віці.

Що таке позаматкова вагітність?

Позаматкова вагітність: особливості, ризики та необхідність своєчасної діагностикиЗа умов нормального перебігу вагітності між 6–7 днем після запліднення та через 2–3 дні після досягнення порожнини матки відбувається імплантація яйцеклітини. Адгезія (прилипання) та інвазія (проникнення) заплідненої яйцеклітини спостерігається близько 20–21 дня менструального циклу. Настання позаматкової (ектопічної) вагітності найчастіше спостерігається у трубах. Саме трубна вагітність за статистикою становить майже 98% усіх позаматкових вагітностей. Також запліднена яйцеклітина може прикріплюватися на одному з яєчників або в черевній порожнині (яєчникова або абдомінальна вагітності, по 1% на кожну).

При порушенні фізіологічного переміщення заплідненої яйцеклітини та її прикріпленні поза порожниною матки протеолітичні ферменти, які виробляються ворсинками хоріона, розплавляють трубу (у разі трубної вагітності), порушують її цілісність та викликають руйнування кровоносних судин. Саме тому одне із найпоширеніших ускладнень позаматкової вагітності — це порожнинна кровотеча, яка без належної медичної допомоги може призвести до летальних наслідків. Також досить поширеним явищем є безпліддя у майбутньому. Рання діагностика, яку ви можете пройти у нашому Центрі здоров’я родини Людмили Лотоцької-Волкової у Львові, допоможе виявити місце імплантації яйцеклітини та у разі позаматкової вагітності вчасно вжити відповідних заходів.

Основна причина позаматкової вагітності — це порушення прохідності маткових труб, через що ускладнюється пересування плодового яйця. Відбувається внаслідок вроджених патологій, запальних процесів у придатках та операцій на них, за наявності занедбаних інфекцій, аномалій сперми у статевого партнера, використання неякісної ВМС, ендометріозу, гормональних та хромосомних порушень, шкідливих звичок, ЕКЗ тощо.

Мінімізувати ризики можна шляхом попередньої підготовки до зачаття та проходження відповідних обстежень. Наша клініка у Львові пропонує послуги УЗД, консультації гінекологів, генетиків та інших спеціалістів.

Симптоми та ознаки позаматкової вагітності

Позаматкова вагітність: особливості, ризики та необхідність своєчасної діагностикиНебезпека позаматкової вагітності — складність ранньої діагностики. Перші ознаки починають з’являтися лише через 2–3 тижні після прикріплення заплідненого яйця поза маткою. До цього часу жінка може навіть не здогадуватися про патологічний перебіг вагітності, оскільки присутні всі ознаки нормальної — затримка менструації, позитивний тест, збільшення та хворобливість молочних залоз, сонливість, перепади настрою, токсикоз тощо.

Згодом, на 5–8 тижні від початку останньої менструації, з’являються тривожні симптоми:

  • тягнучий, переймоподібний або різкий біль у попереку, внизу живота, в області яєчника з боку прикріплення яйцеклітини, у задньому проході тощо;
  • вагінальні кровотечі різного ступеню інтенсивності, які разом з тягнучим болем внизу живота жінка може сприймати за звичайну менструацію;
  • зниження артеріального тиску, частий та слабкий пульс;
  • погіршення самопочуття, нудота, блювання;
  • підвищення температури тіла;
  • повільне наростання концентрації ХГЛ, при нормальній прогресуючій матковій вагітності рівень ХГЛ в ранніх термінах наростає у 2,5 раза за 48 годин  під час статевого акту.

При збільшенні ембріона та розриві труби кров потрапляє в черевну порожнину. Це викликає подразнення діафрагми, біль в області плеча, ключиці, правого підребер’я. Досить часто трапляється і так, що жінка не відчуває жодних больових відчуттів до моменту розриву фаллопієвої труби. У такому разі виникає гострий біль, запаморочення, падіння кров’яного тиску, слабкість. Без своєчасної діагностики та хірургічного втручання виникає загроза життю жінки через втрату крові.

Трубний викидень — це відторгнення ембріона до того, як відбувається розрив фаллопієвої труби. У такому випадку також можлива кровотеча, яка потребуватиме хірургічного втручання. Але буває і так, що трубний викидень завершується самостійно та не потребує лікування. Але детальне обстеження пройти необхідно.

Чи показує тест позаматкову вагітність?

Діагностика ектопічної вагітності на ранніх термінах дозволить уникнути загрозливих ускладнень — розриву та деформації маткової труби, інтенсивних внутрішніх кровотеч, внутрішніх гематом, інфікування тощо. Багатьох жінок цікавить питання, чи показує позаматкову вагітність тест. Так, у більшості випадків він буде позитивним, як і за умов нормального перебігу вагітності.

Саме тому на ранніх стадіях вагітності рекомендується проведення трансвагінального УЗД з метою встановлення наявності плодового яйця в порожнині матки. Його присутність за межами матки свідчитиме про ризик позаматкової вагітності.

Діагностика позаматкової вагітності у Львові

«Центр здоров’я родини» — це сучасна клініка, до якої ви можете звернутися з питань планування та ранньої діагностики вагітності у Львові. У разі невиявлення плодового яйця у порожнині матки призначається лабораторна діагностика кількості ХГЛ у крові. Такий аналіз є більш інформативним у порівняння з визначенням гормону вагітності у сечі звичайним способом. У разі невідповідності темпів зростання концентрації гормону у крові (в нормі рівень ХГЛ зростає у 2,5 раза за 48 годин)  йдеться про високий ризик розвитку позаматкової вагітності.

Позаматкову вагітність неможливо зберегти. Але рання діагностика має вирішальну роль у подальшому відновленні репродуктивного здоров’я жінки. Ми чекаємо на вас у Львові, де спеціалісти нашої клініки нададуть комплексну професійну допомогу у плануванні та веденні вагітності.