Мастопатія — загальна назва доброякісних змін, які спостерігаються в молочних залозах. Фіброзно-кістозні ураження можуть бути діагностовані у жінок різного віку. Їх небезпека полягає у підвищенні ризику виникнення злоякісних утворень з безсимптомним прогресуванням. Саме тому надзвичайно важливо вчасно діагностувати мастопатію та вжити відповідних заходів щодо її усунення.

Що таке мастопатія?

Мастопатія: симптоми, діагностика та профілактикаМастопатія — патологія молочної залози, яка виникає внаслідок порушення співвідношення епітеліальної та сполучної тканини. Це своєю чергою призводить до розвитку кістозних та фіброзних новоутворень. Найчастіше мастопатія пов’язана з гормональними порушеннями, тому поширена серед жінок репродуктивного віку.

Щоб зрозуміти механізм розвитку мастопатії, важливо знати особливості зміни гормонального фону жіночого організму протягом менструального циклу. У першу половину циклу продукуються статеві гормони естрогени, а у другу — прогестерони. У жіночому організмі є органи-мішені, функціонування яких регулюється гормонами. Це матка, яєчники та молочні залози. Порушення балансу статевих гормонів у органах-мішенях провокує патологічне розростання слизової. Якщо мова йде про молочні залози, то патологічний процес охоплює не лише слизову, а й протоки, сполучну та залозисту тканини. Саме тому порушення гормонального фону є основною причиною розвитку мастопатії, фіброаденоми матки ендометріозу тощо.

Також мастопатію можуть спровокувати й інші фактори:

  • спадковість;
  • захворювання, викликані порушеннями в роботі залоз внутрішньої секреції — діабет, ожиріння, гіпотиреоз, синдром полікістозу яєчників, метаболічний синдром тощо;
  • емоційне виснаження, хронічні стреси;
  • захворювання печінки;
  • різні репродуктивні фактори — пізня вагітність або її відсутність, раннє менархе, пізня менопауза, аборти, відсутність статевого життя тощо.

У групі ризику може опинитися будь-яка жінка, тому знання причин виникнення мастопатії та уважне ставлення до власного здоров’я допоможуть уникнути більш серйозних проблем.

Які є види мастопатії

Підступність мастопатії полягає у її поступовому розвитку. Симптоми, залежно від гормонального фону жінки, можуть посилюватися або зовсім зникати на якийсь період. Пацієнтки здебільшого звертаються до лікаря тоді, коли больові відчуття та інші прояви стають досить вираженими. Термін мастопатія об’єднує кілька видів патологій, які відрізняються за клінічними проявами.

Фіброзно-кістозна мастопатія

Така форма мастопатії найчастіше діагностується у молодих дівчат, гормональна система яких знаходиться у стадії формування та інтенсивного розвитку. Основна причина — порушення гормонального фону. При такому захворюванні нормальна молочна залоза заміщується фіброзною тканиною, а згодом відмічається формування кіст. Основні симптоми — болі, підвищена щільність окремих ділянок молочних залоз, їх неоднорідність, пальпація утворень круглої форми, виділення з сосків (від прозорих до гнійних). Фіброзна мастопатія може бути одиничною і множинною. Інколи діагностують до 8–12 новоутворень. Їх щільність може бути різною — від м’якої до загрубілої.

Дифузно-фіброзна мастопатія

Вражає всю молочну залозу, про що свідчить назва патології. Основним симптомом є біль різної інтенсивності, який відрізняється циклічним характером та залежить від змін гормонального фону протягом менструального циклу. Біль може віддавати у сосок, під пахву, в руку. Його інтенсивність може знижуватися з початком нового циклу, але не зникає остаточно. Досить часто дифузно-фіброзна мастопатія діагностується під час профілактичних оглядів.

Також спеціалісти виділяють і вогнищеву мастопатію. Її основні симптоми — поодинокі щільно-еластичні або еластичні утворення. Пальпаторно вони можуть не відчуватися через наявність рідини всередині, але під час менструації стають більш щільними та помітними.

Щорічне профілактичне відвідування гінеколога та після 40 років мамолога, а також профілактичні УЗД молочних залоз є запорукою ранньої діагностики мастопатії. Причиною розвитку мастопатії досить часто стають інші захворювання, які потребують подальшого лікування. У «Центрі здоров’я родини Людмили Лотоцької-Волкової» у Львові ви можете записатися на прийом до лікарів та пройти відповідні обстеження на виявлення мастопатії. За необхідності вам буде призначено відповідне лікування.

Симптоми мастопатії

Мастопатія: симптоми, діагностика та профілактикаПопри те, що хвороба розвивається поступово, основні симптоми мастопатії за умови уважного ставлення до власного здоров’я досить легко помітити. Вони наступні:

  • виявлення змін у щільності тканини молочної залози;
  • відчуття хворобливості у місці новоутворень;
  • періодичний тупий та ниючий біль у грудях;
  • набряклість у зоні ураження, відчуття тяжкості;
  • збільшення лімфатичних вузлів під пахвами, їх болісність;
  • різкий біль у молочних залозах («колючки») з віддаванням у соски, під пахви, в руку;
  • виділення з сосків, які мають різний характер. Вони можуть бути прозорими, серозними, мати зеленувате або жовте забарвлення.

Больові відчуття та важкість у молочних залозах можуть посилюватися не лише при коливаннях гормонального фону у різні дні менструального циклу, а й через неправильно підібрану білизну, стреси, втому, фізичні перевантаження та інші фактори.

Діагностика та профілактика мастопатії у Львові

При виявленні будь-яких симптомів, пов’язаних з проявами мастопатії, радимо записатися на прийом до наших лікарів у Львові. Чим раніше буде виявлено захворювання, тим швидше лікар призначить необхідне лікування. У нас ви зможете пройти огляд у лікаря-гінеколога, а також УЗ-діагностику. За необхідності вам будуть призначені будь-які додаткові дослідження:

  • УЗД прилеглих лімфатичних вузлів;
  • клінічний та біохімічний аналізи крові;
  • визначення гормонального фону;
  • аналіз крові на присутність онкомаркерів;
  • пункція вмісту кіст;
  • біопсія новоутворень у разі підозри на їх онкологічну природу.

Методика лікування підбирається з урахуванням особливостей хвороби кожної пацієнтки. При дифузній формі мастопатії застосовується консервативне лікування, корекція харчування, способу життя та усунення різноманітних провокаційних факторів. Вузлова форма мастопатії вимагає хірургічного втручання.

У якості профілактичних заходів при мастопатії рекомендується правильний вибір контрацептивів, тривале грудне вигодовування, регулярне статеве життя, прийом вітамінів, корекція режиму дня та харчування, відновлення роботи ШКТ та інші профілактичні заходи